Connect with us

FIFA

FIFA 19: Luqman Haziq ke Madrid, sertai kejohanan Gamergy

Published

on

PEMAIN kompetitif bagi pasukan FIFA Gamesbond Esports, Luqman Haziq Hajiman bakal menyertai Festival Permainan Video dan E-sukan Gamergy, di Madrid Sepanyol pada 21 sehingga 23 Jun ini.

Festival yang dianjurkan Institusi Pameran Perdagangan Madrid (IFEMA) dan Liga Profesional Permainan Video (LVP) itu turut akan disertai juara Liga Yeah Asia Pulau Pinang 2019, Ahmad Shahrin Shaharudin.

Luqman dan Shahrin difahamkan telah berlepas ke Madrid pada malam tadi bersama-sama bahagian pengurusan dan jurulatih Gamesbond Esports.

Team GB bakal berangkat ke Madrid untuk mengiringi wakil dari Malaysia @luqmanhzq dan GS| shahrin ke kejohanan antarabangsa di GamergyDoakan perjalanan kami hala Madrid. #Gamesbond #RoadToMadrid

Posted by GamesBond on Wednesday, 19 June 2019

Gamergy kembali untuk edisi ke-10 pada tahun ini dan mensasarkan untuk melepasi jangkaan rekod penyertaan tahun lalu iaitu seramai 50,000 orang.

Selain FIFA 19, Gamergy turut menganjurkan e-sukan Counter-Strike: Global Offensive (CSGO), Clash Royale Orange Superleague dan Super Smash Bros. Ultimate.

FIFA

#BulanSukanNegara: “Suruh pemain datang 8 pagi, tapi 11.20 pagi pun acara belum mula,” – AmTuah

Published

on

PEMAIN profesional e-sukan FIFA Nur Amirul Afandi (AmTuah) meluahkan rasa kekecewaan mengenai pengurusan penganjuran Grand Final Bulan Sukan Negara FIFA 19 yang berlangsung di Dewan Sri Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur, hari ini.

AmTuah yang juga merupakan jurulatih pasukan e-sukan Kuala Lumpur berkata pemain terpaksa menunggu lebih tiga jam sebelum acara perlawanan bermula.

“Saya amat tidak berpuas hati dengan pengurusan acara Kejohanan Grand Final FIFA 19 dan PES 19.

“Atlet diminta menghadirkan diri seawal jam 8 pagi, namun sehingga jam 11.20 pagi, perlawanan masih belum bermula. Kejohanan dijadualkan bermula jam 10 pagi.

“Saya mohon pihak penganjur menghormati masa atlet-atlet yang hadir dari seluruh negara,” kata AmTuah ketika dihubungi What’s The Meta.

Menurutnya lagi pemain-pemain kejohanan itu diminta untuk tiba di Dewan Sri Putra Bukit Jalil sebelum jam 8 pagi bagi menghadiri upacara perasmian.

Namun AmTuah berkata pintu masuk ke dewan tersebut masih lagi tertutup pada ketika itu.

“Acara menjadi semakin tertangguh berikutan upacara perasmian pun tertangguh kerana menunggu tetamu kenamaan (VIP) untuk hadir.

“Jadi sepatutnya jadual perlawanan bermula pada jam 10 pagi untuk peringkat kumpulan namun 11.30 pagi baru bermula,” kata AmTuah.

Grand Final FIFA 19 dan PES 19 merupakan satu kejohanan sempena Bulan Sukan Negara yang menyaksikan jaguh-jaguh e-sukan dari setiap negeri bertempur untuk merebut gelaran juara kebangsaan.

Kejohanan itu dianjurkan Axis Esports dan mendapat sokongan Kementerian Belia dan Sukan.

Continue Reading

FIFA

#ePialaMalaysia: Jurutera 33 tahun akhirnya kecapi impian sebagai pemain e-sukan kompetitif

Published

on

SYAHRIL: Dulu hanya ada sekadar penganjuran pertandingan, tiada pendedahan seperti ini. Saya melihat kejohanan ePiala Malaysia ini sebagai satu peluang yang tidak boleh sia-siakan. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SHAH ALAM – Impian yang tersemat di jiwa, jangan pernah sekali pudar dimakan usia.

Itu keazaman jurutera Muhammad Syahril Mispardi yang tidak pernah pendam hasratnya untuk menjadi antara yang terbaik dalam arena e-sukan bola sepak FIFA.

Syahril yang mula berjinak dalam FIFA sejak 2006 lagi berkata beliau berasa bangga apabila terpilih untuk mewakili pasukan Pahang FA sebagai atlet e-sukan yang bertanding dalam kejohanan ePiala Malaysia 2019.

“Walaupun orang kata usia saya sekarang ini pada peringkat pertengahan umur, tapi saya tetap bangga kerana dapat bersaing di peringkat yang tinggi ini dan masih boleh mengikut rentak pemain-pemain muda.

“Namun pengalaman bermain selama 13 tahun hanya boleh memberi sedikit sahaja kelebihan memandangkan setiap tahun FIFA mempunyai kemas kini yang berbeza.

“Saya perlu cepat menyesuaikan diri dengan perubahan itu seperti mereka,” katanya kepada What’s The Meta selepas menghadiri Majlis Undian ePiala Malaysia di Saujana Hotel, di sini hari ini.

Jelas Syahril lagi, suasana e-sukan ketika ini sangat berbeza dengan 13 tahun lalu apabila industri itu semakin dipandang serius.

“Ini memang satu impian saya sebagai seorang pemain kompetitif yang telah lama berada dalam arena e-sukan.

“Dulu hanya ada sekadar penganjuran pertandingan, tiada pendedahan seperti ini. Saya melihat kejohanan ePiala Malaysia ini sebagai satu peluang yang tidak boleh sia-siakan.

“Saya bukan orang Pahang, tetapi saya menyifatkan pemilihan ini sebagai satu amanah dan saya akan jalankan tanggungjawab ini dengan sebaiknya,” tambahnya.

Syahril berkata dia sangat mengkagumi Pahang FA sebagai satu kelab bola sepak di Malaysia, terutama mutu persembahan yang sangat baik pada tahun ini.

Lantaran itu, Syahril mengimpikan dan mahu berusaha keras untuk menaikkan nama Pahang FA.

ePiala Malaysia 2019 yang dianjurkan Malaysian Football League (MFL) dan Gamesbond Global bakal membuka tirai pada esok, menawarkan hadiah wang terkumpul RM10,000.

Syahril mendapat kedudukan TOP 16 Grand Final Konvensyen Sukan Elektronik Dunia di Paris pada tahun 2012 dan 2015 bakal bertemu dengan pemain yang mewakili pasukan Melaka Mirza Mohammad Nabil Beg Mirza Mohammad Taiyab Beg (Bale).

Continue Reading

FIFA

e-Piala Malaysia: RM10,000 jadi taruhan, 8 pemain handalan, negeri mana bakal digelar terbaik di Malaysia?

Published

on

Antara pemain handalan FIFA tanah air, (dari kiri) Ahmad Shahrin Shaharudin, Muhammad Luqman Haziq Hajiman, Putera Sufrie Nizam Subardron dan Putera Sufrie Nizam Subardron. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SHAH ALAM – Seramai lapan atlet e-sukan FIFA tanah air terpilih untuk menyertai kejohanan berprestif e-Piala Malaysia anjuran Malaysian Football League (MFL) dan Gamesbond Global yang akan bermula esok.

Pengarah Urusan Gamesbond Muhammad Fazli Razak berkata kriteria utama pemain-pemain tersebut dipilih adalah berdasarkan kedudukan ranking dalam sistem ranking FIFA yang sedia.

“Jika mereka tidak berada di dalam ranking Global FIFA itu, kami telah mengambil kira pencapaian antarabangsa dan dalam negara bagi mereka untuk sertai kejohanan berprestij ini,” kata Fazli dalam satu sidang media dan acara cabutan undi ePiala Malaysia 2019.

EPiala Malaysia 2019 yang menawarkan hadiah wang terkumpul RM10,000 akan menggunakan platform PS4 dan format home-away.

Lapat atlet telah diundi untuk mewakili lapan pasukan ke peringkat suku akhir Piala Malaysia 2019; Johor Darul Ta’zim (JDT), Kedah, Melaka, Pahang, Perak, PKNP FC, Selangor dan Terengganu FC.

Berikut adalah senarai pemain bersama pasukan yang diwakili dalam kejohanan ePiala Malaysia 2019: 

  • Ahmad Shahrin Shaharudin (Ayen) – Kedah
  • Kathireswaran Sugumaran (Infamous9) – PKNP FC
  • Mirza Mohammad Nabil Beg Mirza Mohammad Taiyab Beg (Bale), Melaka
  • Muhammad Syahril Mispardi (Syahril) –  Pahang
  • Muhammad Luqman Haziq Hajiman (LuqmanHzq) – Terengganu FC
  • Putera Sufrie Nizam Subardron (Killer) – Johor Darul Ta’zim 
  • Nur Amirul Afandi (Amtuah) – Perak
  • Iskandar Mirza Mohd Mustafa (IsMirza), Selangor

Juara bagi kejohanan itu akan membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM5,000 berserta trofi.

Bagi anda yang mahu mengikuti jaguh-jaguh tanah air beraksi boleh menonton secara langsung di laman Facebook MFL bermula 7.45 malam esok.

Continue Reading

Trending

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved