Connect with us

FIFA

FIFA 19: 2 minggu selepas ‘disekat’ EA, Shige kini kembali beraksi

Published

on

Foto Facebook: Boon “Shige” Shin

KUALA LUMPUR: Pemain profesional FIFA 19 tanah air, Boon Shin (Shige), 28, akhirnya mampu beraksi selepas akaunnya dikembalikan oleh pembangun e-sukan terebut, Electronic Arts (EA).

Shige yang bermain untuk pasukan Frost Fire itu berkata beliau sangat kecewa dengan tindakan EA sebelum ini yang menyekat akaunnya tanpa bukti yang kukuh.

“Saya sangat kecewa dengan sistem sekatan pemain daripad EA. Selama dua minggu akaun saya disekat dan sebagai pemain profesional ia sedikit sebanyak mengganggu prestasi saya kerana latihan perlu dilakukan setiap hari.

“Saya harap EA boleh melakukan sesuatu mengenai perkara ini,” katanya ketika dihubungi WTM Today hari ini.

Sebelum sekatan tersebut ditarikbalik EA, Shige berkata dia terpaksa berlatih menggunakan akaun lamanya walaupun hanya memiliki senarai pemain yang lemah dalam mod FIFA 19 Ultimate Team (FUT) itu.

Menurut Shige, beliau telah membelanjakan sebanyak 264,000 mata FIFA dalam permainan video e-sukan itu, yang bernilai kira-kira RM10,000.

Dia juga mencuba pelbagai cara untuk mendapatkan respon daripada EA, supaya isunya diambil perhatian.

Shige turut melancarkan satu petisyen untuk mengembalikan akaunnya itu pada malam tadi di change.org.

Setakat laporan ini ditulis, sebanyak 835 warganet telah menandatangani petisyen tersebut yang baharu sahaja dilancarkan pada malam semalam.

“Saya tahu saya tidak melanggar mana-mana peraturan dalam EA, sebab itu saya tidak berputus asa dalam memperjuangkan hak saya.

“Saya sangat bersyukur dengan sokongan orang ramai dan saya sangat menghargainya kesepaduan utuh komuniti dalam situasi ini. 

“Saya akan cuba untuk membalas budi dengan sokongan yang diberikan,” tambahnya.

Shige yang merupakan graduan ijazah kewangan daripada sebuah universiti swasta telah melibatkan diri dalam dunia e-sukan FIFA selama kira-kira 10 tahun dan telah memenangi pelbagai kejohanan.

UPDATE*First, I sincerely thanks to everyone who helped me in this mis-banned case by EA. I truly appreciate it 🙏🏻….

Posted by Boon Shin "Shige" on Thursday, 14 February 2019
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2023 All Rights Reserved