Connect with us

General

MPL akan lebih ganas, EVOS SG perlu nafas baharu

Published

on

EVOS SG melakukan satu rombakan barisan pemain mereka baru-baru ini yang menyaksikan hanya Soul, OhDeerBambi dan JPL kekal. - Foto EVOS SG

KUALA LUMPUR – Juara Liga Profesional Mobile Legends (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Keempat, EVOS SG baru-baru ini melakukan rombakan yang dilihat agat besar dalam senarai pemain utama mereka.

Pengurus EVOS SG, Matthew Chen, berkata rombakan itu perlu dilakukan bagi memastikan pasukannya tidak ketinggalan dalam dunia kompetitif e-sukan Mobile Legends.

“Meski kami memenangi MPL Musim Keempat, kami masih mempunyai beberapa masalah. Ia boleh disaksikan ketika kejohanan dunia M1 dan Sukan SEA,” kata Matthew kepada What’s The Meta Today.

EVOS SG memilih untuk tidak mengekalkan barisan pemain-pemainnya sebelum ini berikutan beberapa faktor.

Bagi MPL Musim Kelima, berikut adalah barisan pemain utama mereka: 

  • Chong Ru Chyi (Soul) 
  • Robert Boon Wei Xing (OhDeerBambi) 
  • Akihiro Furusawa (JPL)
  • Lim Sheng Lun (Lun)
  • Javon Ham Kao Yee (Fossa), 
  • Ng Jun Hong (Pokemon)

EVOS SG turut menggunakan khidmat bekas kapten Resurgence, Ong Wei Sheng (Aeon) sebagai jurulatih.

“Aeon sangat dikenali dengan kebolehannya dalam mengatur strategi sejak dia bersama Resurgence lagi.

“Pemilihan Lun dan Fossa adalah kerana abiliti mereka sebagai pemain-pemain yang berbakat dan objekif ketika ini adalah untuk mencapai keserasian dalam satu kumpulan.

“Kehadiran Pokemon adalah kerana dia merupakan pemain baharu dalam arena ini dan sangat penting untuk menggilap bakat-bakat pemain muda. Namun Pokemon tidak akan diletak terus dalam barisan utama,” kata Matthew.

Sementara itu Matthew turut mengulas mengenai bekas pemain EVOS SG Potato dan Ace yang tidak lagi bersama mereka.

“Kami sangat menghargai mereka sebagai sebahagian dari pasukan yang mencipta sejarah bersama EVOS SG dan membawa pulang kejuaraan pertama MPL.

“Mereka berdua memilih untuk memberi tumpuan kepada hal kerjaya dan pelajaran masing-masing, selepas satu tahun memberi komitmen sebagai pemain sepenuh masa bersama EVOS SG,” kata Matthew.

Matthew juga berkata MPL Malaysia dan Singapura dilihat akan menjadi lebih sengit berikutan beberapa perubahan barisan pemain dan dia menyifatkan kesemua pasukan membuat keputusan yang sangat bijak.

General

Organisasi esports nombor 1 AS, TSM ikat kontrak dengan pemain chess 32 tahun, Hikaru Nakamura

Published

on

Foto: YouTube / TSM

ORGANISASI E-sukan nombor 1 Amerika Syarikat, TSM mengikat kontrak dengan pemain chess profesionalnya yang pertama, Hikaru Nakamura.

Perkara itu diumumkan dalam satu video YouTube TSM yang bertajuk “Hikaru Joins TSM!” (Hikaru sertai TSM) pada awal pagi tadi.

Hikaru merupakan juara lima kali Kejohanan Chess Amerika Syarikat dan pernah memecahkan rekod Bobby Fisher (bekas juara dunia) untuk mendapat gelaran Grandmaster.

Dia yang mula bermain chess pada usia tujuh tahun, merupakan pemain nombor satu dalam Blitz Chess Dunia.

“Apa yang saya mahu lakukan adalah membawa pulang trofi juara untuk organisasi saya.

“Saya menyifatkan, peluang saya yang terbaik untuk melakukan perkara itu adalah dengan bersama TSM,” kata Hikaru dalam video tersebut.

Hikaru juga bukan satu nama asing dalam platform penstriman langsung Twitch.

Pemain chess yang berusia 32 tahun itu mempunyai lebih 500,000 pengikut di Twitch ketika ini.

TSM merupakan gergasi e-sukan dunia, terutama di Amerika Syarikat dan mempunyai beberapa skuad di bawah naungannya seperti League of Legends, Valorant dan Rainbow Six Siege.

Continue Reading

General

PMWL: Ini sebab uHigh direhatkan, keluarkan beast mode di Miramar dengan meneliti pihak lawan

Published

on

Foto: Facebook / PUBG Mobile Esports

PASUKAN profesional PUBG Mobile tanah air Team Secret berjaya layak ke peringkat Super Weekend Liga Dunia PUBG Mobile (PMWL) Timur selepas menamatkan saingan League Weekend di tempat kedua dengan 94 mata secara keseluruhan pada semalam.

Pemain Team Secret MY, Dhiya Ulhaq Mohd Arasz (uHigh)  dalam satu temubual berkata pasukannya berpuas hati dengan prestasi hari terakhir League Weekend itu dengan memperoleh dua Chicken Dinner.

uHigh berkata kehadiran Asyam Allam (Rex) sebagai pemain kelima turut mengukuhkan barisan pemain Team Secret MY ketika ini.

“Penambahan Rex membuka lebih banyak ruang dan pilihan kepada kami dalam mengatur corak permainan.

“Kehadiran Rex juga banyak menyumbang dari segi kekutaan firepower pasukan secara total,” jelas uHigh.

uHigh turut menjelaskan bahawa ketika direhatkan pada Selasa lalu, dia banyak menonton dari perspektif lain untuk meneliti pasukan-pasukan yang bertanding.

Ia juga memberi ruang kepada dirinya untuk memperbaiki kesilapan sebelum ini.

Keputusan uHigh direhat ternyata berbaloi dan memuaskan apabil pemain termuda PMWL itu apabila berjaya memberikan satuaksi yang menakjubkan apabila dengan mendapatkan sembilan mata bunuh secara seorang diri di peta padang pasir Miramar, sehari selepas direhatkan.

BACA: PMWL: Team Secret mara ke Super Weekend, kutip 2 Chicken Dinner berturut-turut

Team Secret MY secara keseluruhan memaparkan aksi kemunculan semula yang baik selepas dianggap kurang menyerlah dalam carta keseluruhan pada peringkat Super Weekend minggu pertama.

Pasukan Negara yang dibarisi Kow Jiunn Jie (BiuBiu), Asyam Alam (Rex), Raymond Tan (iShotz), Dhiya Ulhaq (uHigh) dan Aekachai Areesanan (Madtoi) berjaya memperoleh 38 mata bunuh sekaligus mengumpulkan 94 mata secara keseluruhan untuk mara ke peringkat Super Weekend

Team Secret akan mara ke peringkat Super Weekend di mana mereka akan menentang 15 pasukan lain dalam 15 pusingan untuk mendapatkan mata dalam carta keseluruhan PMWL.

Peringkat Super Weekend akan berlangsung pada jumaat sehingga Ahad nanti.

PMWL Timur menawarkan hadiah wang terkumpul sebanyak RM1.8 (AS$450,000) juga secara keseluruhan.

Continue Reading

General

Liga Dunia sebuah maraton, ini baru permulaan – BiuBiu

Published

on

Foto Fail

PEMAIN profesional PUBG Mobile Team Secret Malaysia, Kow Jiunn Jie (BiuBiu) menjelaskan bahawa Liga Dunia PUBG Mobile merupakan sebuah maraton dan hari pertama Opening Weekend hanyalah permulaan bagi perjuangan mereka.

BiuBiu berkata demikian dalam satu penstriman langsung di Instagram peribadinya pada malam tadi.

Foto: Instagram/ biu1215

Jelas BiuBiu, perlawanan yang berlangsung pada peringkat Opening Weekend dilihat sebagai platform terbaik untuk menganalisis corak permainan dan penukaran posisi pasukan-pasukan lain.

BACA: PMWL: Luxxy Bigetron RA akui uHigh pemain terbaik di dunia ketika ini

Team Secret MY memulakan hari pertama PMWL ini dengan agak baik apabila menduduki tempat keenam selepas pusingan pertama berlangsung.

Namun demikian, pada pusingan Vikendi dan Miramar, Team Secret MY tumpas kepada pasukan Mongolia NoChance dan TSM Entity dari India pada awal pertarungan.

Team Secret MY yang turut dibarisi uHigh, Rex, MADTOI, iShotz dan jurulatih JangS menduduki tangga ke-18 secara keseluruhan pada hari pertama Opening Weekend.

BACA: Selepas 3 kali toosoon Valdus The Murder dapat juga Chicken Dinner, Bigetron RA kekal ranking pertama

Pusingan Opening Weekend PMWL Timur akan berlangsung selama dua hari dan ia diadakan bagi menentukan pembahagian kumpulan bagi peringkat liga.

Anda boleh menontonnya PMWL Timur di YouTube dan Facebook PUBG Mobile Esports.

Kejohanan berprestij ini menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1.8 juta (AS$425,000).

Continue Reading

Trending

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved