Connect with us

PUBG Mobile

NSEA nafi terikat dengan mana-mana organisasi selain Pesuruhjaya Sukan Malaysia

Published

on

Foto: Facebook /NSEA

KUALA LUMPUR – Persatuan Sukan Elektronik Negeri Sembilan (NSEA) menegaskan pihaknya tidak terikat dan bernaung dengan mana-mana pihak selain Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS).

NSEA berkata pihaknya adalah sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang berdaftar di bawah Akta Pembangunan Sukan 1997.

Jelas NSEA, pihaknya telah mengambil alih pengurusan skuad MPX Redline sepenuhnya sebelum Liga Profesional PUBG Mobile Malaysia dan Singapura Musim Ketiga (PMPL MYSG S3) 2021 bermula.

“Segala hal ehwal pengurusan, petadbiran, mahupun strategi dalam permainan pasukan JP NSEA adalah dibawah tanggungjawab sepenuhnya Pengurusan NSEA.

“Manakala JP (Jentera Pejuang) merupakan penaja utama NSEA bagi menampung kos-kos pengurusan & operasi seperti gaji, elaun dan kebajikan pemain,”katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurut NSEA, pihak pengurusannya hanya bertanggungjawab atas sebarang pernyataan, penerangan, jawapan yang ataupun penjelasan yang hanya tertera di laman Facebook NSEA. Pihaknya tidak terlibat dalam memberi sebarang kenyataan yang berada di luar platform laman Facebook NSEA.

NSEA juga memohon maaf atas kelewatan untuk mengeluarkan kenyataan berhubung isu hangat melibatkan PMPL MYSG S3.

Jelasnya, tindakan itu adalah bagi menghormati pihak penganjur untuk menjalankan siasatan yang berkaitan.

“Berikutan isu hangat yang melanda pentas PMPL MYSG S3 beberapa hari ini, kami ingin memberikan kenyataan untuk menjelaskan perkara yang sebenar.

“Kami mohon maaf atas kelewatan pernyataan ini atas dasar menghormati kehendak pihak penganjur dalam menjalankan siasatan yang adil dan komprehensif.

“Kami juga akan menjelaskan isu ini dalam bentuk yang lebih teknikal dalam masa terdekat,” tambah NSEA.

Menurut NSEA lagi, sebagai persatuan berstatus negeri, pihaknya tidak akan sama sekali berkompromi dalam mana-mana kegiatan yang tidak sihat dalam pembangunan e-sukan yang mana merisikokan masa depan atlet yang bernaung di bawah pengurusan NSEA.

“Selari dengan matlamat NSEA dalam memastikan pembangunan e-sukan yang lebih dinamik dan kondusif, kami akan sentiasa pada bila bila masa memberikan kerjasama kepada mana-mana pihak berautoriti sekiranya diperlukan,” katanya.

Kecoh dalam kalangan komuniti PUBG Mobile tempatan baru-baru ini adalah mengenai tindakan JP NSEA ‘menembak’ (dalam permainan) dua pemain Team Secret di pusingan terakhir Super Weekend 3.

Insiden itu telah dilihat telah menimbulkan beberapa tuduhan liar dalam kalangan komuniti.

https://www.instagram.com/p/CNh-VwmJ-lx/

JP NSEA merupakan satu-satunya pasukan PMCO 2021 yang berjaya melayakkan diri ke Super Weekend PMPL MYSG S3 sebanyak tiga kali berturut-turut dan berada dalam kelompok 10 terbaik liga dengan kutipan 228 mata secara keseluruhan.

Menerusi prestasi itu, JP NSEA berjaya mara ke Grand Final PMPL MYSG S3 yang akan berlangsung pada 23-25 April nanti.

Pada peringkat Grand Final nanti, dua slot untuk mewakili Malaysia ke Peringkat Akhir PMPL Asia Tenggara (SEA Final) bakal jadi rebutan.

Baca kenyataan penuh dari NSEA di sini:

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved